Een systeem voor de kunsten

Functie
atelierruimte
Adres
nvt
Categorie
transformatie
Terug naar overzicht

Omschrijving

In de loop van de tijd zijn wij erg gefascineerd geraakt door oud industriële gebieden en de mogelijkheden daarvan. Veel van deze gebieden liggen vaak aan de rand van de grote steden zoals de van Gendt hallen in Amsterdam, de Spoorkathedraal in Utrecht en de Loc hallen in Tilburg. Deze gebieden zijn naar mate de steden zijn gaan groeien steeds meer deel geworden van de stad, waardoor zij aantrekkelijker werden om opnieuw gebruikt worden. Dit gebruik wordt vaak geïnitieerd door kunstenaars. Zij hebben behoefte aan geschikte en met name goedkope atelier ruimte. Voor deze groep zijn deze lege hallen dan ook ideaal. Deze plekken zijn groot, goedkoop en geven de kunstenaars een bepaalde beschutting van de buitenwereld, waardoor zij een hele eigen wereld kunnen vormen waar hun werk, lust en inspiratie centraal staan. Door de creatieve wereld die zij scheppen worden deze gebieden gereactiveerd en aantrekkelijk voor bezoekers, bedrijven en dus interessant voor de aangrenzende steden.

Wij wilde deze activatie en het gebruik van de hallen stimuleren door een systeem te ontwerpen waardoor kunstenaars de gebouwen tijdelijk of langdurig kunnen benutten en die een hoge bijdrage kan leveren aan het creatieve proces. Een systeem dat organisch mee kan groeien met het veranderlijke karakter van de kunstenaar en zijn werk. Met deze doelen voor ogen, concentreerde wij ons op aanpasbaar, DFD (design for disassembly) en DIY (do-it-yourself) bouwen. Deze bouwmethoden kunnen bijdragen aan de snelle, goedkope en tijdelijk in gebruik name door kunstenaars van dit soort locaties (DFD).

Dit systeem bestaat volledig uit onderdelen die met de CNC-frees uit multiplex platen zijn gesneden. Deze onderdelen zijn droog verbonden en kunnen met een rubberen hamer aan elkaar verbonden worden, of van elkaar ontkoppeld worden. Door het gebruik van de CNC-frees en het DIY systeem is het mogelijk om zelf de elementen te produceren en te plaatsen. Dit maakt dat er veel geld bespaard word op externe partijen. Een ruimte van twintig vierkante meter kan al voor 9.000 euro gebouwd worden. Het verdere systeem is te vergelijken met lego, alle onderdelen kunnen in elkaar geklikt worden en er kunnen allemaal verschillende vormen gemaakt worden.