Ipse prijsvraag

Functie
gehandicaptenzorg
Adres
Nieuwveen , Zuid-Holland
Categorie
nieuwbouw
Terug naar overzicht

Omschrijving

De opdracht voor dit ontwerp was een zorgwoning te ontwerpen voor cliënten van het instituut ‘Ipse de Bruggen’. De cliënten verblijvend in dit instituut hebben het syndroom van down en hebben een mentale leeftijd van tussen de één en drie jaren oud. Voor deze opdracht moest er rekening gehouden worden met het feit dat het aantal cliënten gedurende de jaren af zou nemen door de komst van de combinatietest.

De opdracht voor dit ontwerp was om een zorgwoning te maken voor de cliënten van instituut Ipse de Bruggen. Deze mensen hebben het syndroom van down en een mentale leeftijd tussen de één en drie jaar oud. Voor deze opdracht moest er rekening gehouden worden met het fijt dat de cliënten over de jaren af zullen nemen door de komst van de combinatie test.

Wij hebben een ontwerp gemaakt waar de basisvorm van het gebouw is geoptimaliseerd om zowel toepasbaar te zijn voor een zorgcentrum als voor verscheiden type appartementen. Wij hebben dit gedaan doormiddel van centrale hubs te plaatsen waar de voorzieningen aangesloten kunnen worden, en door het gebruiken van een flexibel wanden systeem. Door deze combinatie te gebruiken kan de wandindeling met de dag veranderen en kunnen de functies als de natte cel vrijwel overal geplaatst worden. Dit maakt dat de toekomstige bewonen zelf zijn appartement kan vormen, maar ook dat de ruimten mee kunnen groeien met de cliënten van Ipse, bijvoorbeeld wanneer een cliënt heeft geleerd de wc te gebruiken kan er een natte cel aan de hub in zijn kamer aangesloten worden.

Op de façade hebben wij een glasvezel doek geplaats. Wij hebben voor dit doek gekozen omdat het tachtig procent doorzichtig maar wel fungeert als zonnescherm, maar ook geluid van buitenaf dempt en in print aanpasbaar naar de behoefte van de cliënt. Zo worden de extremen als felle zon, regen, bliksem of andere geluiden gedempt en kan de cliënt ook zijn stukje façade eigen maken.